Офтальмол. журн. — 2019. — № 4. — С. 86.

 

http://doi.org/10.31288/oftalmolzh2019486

«Пробіг наосліп» в підтримку Інституту очних хвороб і тканинної терапії ім. В. П. Філатова

 

М. Ю. Морозова, зам. директора інституту з загальниїх питань

ДУ «Інститут очних хвороб і тканинної терапії ім. В.П. Філатова НАМН України»;  Одеса (Україна)

КАК ЦИТИРОВАТЬ: Морозова М. Ю. «Пробіг наосліп» в підтримку Інституту очних хвороб і тканинної терапії ім. В.П.Філатова // Офтальмол. журн. – 2019. – №4. – С. 86. http://doi.org/10.31288/oftalmolzh2019486

26 травня 2019 року в День Києва на Майдані Незалежності відбувся 27-й «Пробіг під каштанами». Пробіг є наймасштабнішим спортивно-благодійним заходом в Україні, який в цьому році об'єднав більше 20 000 учасників, в т.ч. 600 корпоративних команд.

В цьому році, вперше за роки проведення Пробігу, відбувся новий старт «Пробіг наосліп» в підтримку Інституту очних хвороб і тканинної терапії ім. В.П.Філатова (м. Одеса). Учасники бігли парами, очі одного з учасників були закриті щільною пов’язкою, а інший міцно тримав його за руку, допомагаючи подолати дистанцію наосліп. Так учасники  намагались, хоча б на кілька хвилин, наблизитися до відчуттів незрячих людей і зрозуміти, як це – не бачити!

А організатори – привернути увагу до Центру запобігання дитячої сліпоти, який заплановано відкрити  на базі  Інституту Філатова.

Вже протягом десяти років в Інституті працює група ентузіастів під керівництвом к.мед.н. Сергія Володимировича Кацана, яка бореться з проблемою втрати зору та інвалідизації новонароджених недоношених дітей через таке специфічне захворювання, як ретинопатія недоношених (РН). Це захворювання є причиною більшості випадків повної сліпоти в ранньому віці.

Окрім хірургічного лікування ретинопатії недоношених, лікарями  Центру буде здійснюватися контроль стану зору та подальший супровід дітей, яким була надана допомога. А накопичена в Центрі інформація сприятиме розробці нових методів лікування.

Для майбутнього Центру вже закуплена низка сучасного обладнання та оснащення, серед якого – сучасна педіатрична ретинальна камера з можливістю відео-, фотофіксації стану сітківки PanoCam LT (США). Це обладнання – єдине в Україні. Мобільність апарату дозволяє охопити діагностичними оглядами новонароджених за місцем їх знаходження у відділеннях по виходжуванню недоношених, що принципово важливо для малюків з низькою вагою. Крім визначення ретинопатії, це обладнання надає нові можливості для діагностики та моніторингу стану ретинобластоми (злоякісної пухлини очей, яка розвивається в ранньому дитячому віці), що дозволяє запобігти сліпоті та інвалідизації дітей.

На цей час є потреба в оснащенні приміщення Центру. Однак, власними силами Інститут би не впорався. Перші гроші на створення Центру було отримано у минулому році завдяки Благодійному інтернет-аукціону творів мистецтва, в якому взяли участь видатні українські митці. В цьому році  завдяки проведеному старту  «Пробіг наосліп» у рамках 27-го «Пробігу під каштанами» були зібрані кошти в розмірі 100 000 грн. 

Завдяки допомозі благодійників проект створення Центру поступово стає реальним і, сподіваємось,  вже в найближчому майбутньому будуть створені нові комфортні умови для маленьких пацієнтів, їх батьків та лікарів.